18.7.2022

Kesäkohde 4- Torisevan rotkojärvet ja Kahvimaja

Lomareissulla pysähdyimme yhdeksi yöksi Virroille, Torisevan  levähdyspaikalle. Se on n. 5 km Virroilta etelään valtatie 66 varressa. Kun tuolta levähdyspaikalta laskeutuu portaat alas ja jatkaa polkua, pääsee Alainen-Torisevan rantaan. Järvi on yksi kolmesta rotkojärvestä, jotka kulkevat n. 3 km pitkässä syvänteessä ja niiden rantoja reunustavat jylhät kalliot. Kun polkua nousee ylös, saapuu Torisevan Kahvimajalle, kesäkahvilalle josta on upeat maisemat järvelle.

Torisevan Kahvimaja on perustettu Lotta Svärdin toimesta jo vuonna 1936 ja on aloittanut toimintansa siis yli 80 vuotta sitten! Kahvilarakennus on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan ja siellä oli niin mukava tunnelma. Me ostimme mukaan paikan päällä leivotut ja juuri uunista nostetut pullat koko porukalle. Harvoin saa niin tuoretta pullaa. Levähdyspaikalta on Kahvimajalle (paikoin haastavaa korkeuserojen ja kivikon vuoksi) polkua pitkin n. 150 metriä mutta pihaan pääsee myös autolla ja jopa linja-autolla. Osoite on Torisevajärvientie 493. 

Kahvimajalta lähtee 6,5 km mittainen luontopolku jonka voi kiertää rengasreittinä tai vaikka vain kulkea Alainen-Torisevan kalliorantaa myötäilevän osuuden edestakaisin. Postauksen toisessa kuvassa näkyy kartta polusta. Sen varrelta löytyy sekä nuotiopaikkoja että huusseja. Polku jäi meillä tällä kertaa kiertämättä sateen ja jo kolkuttelevan kiireen vuoksi, mutta kiva olisi kiertää polku esimerkiksi joskus syksyllä ruska-aikaan. Luontopolusta löytyi hyvä kuvaus Retkipaikka-sivustolta.

~Hannele~


1 kommentti:

Kommenttisi ilahduttaa ♥