29.7.2022

Kesäkohde 6- Ärjänsaari

Viime sunnuntaina toteutui muutaman vuoden haave, kun lähdimme miehen kanssa viettämään päivää Ärjänsaareen. Se on saari Oulujärven Ärjänselällä, ja on ollut aiemmin sadan vuoden ajan metsäyhtiöiden omistuksessa ja lähinnä noiden yhtiöiden työntekijöiden lomanviettopaikkana. Vuonna 2017 valtio osti saaren ja nykyään sitä hallinnoi Metsähallitus. Nyt tuo jyrkkärantainen hiekkasaari on kaikkien käytettävissä ja saavutettavissa. Saarella voi mm. retkeillä ja telttailla ja tänä kesänä on voinut myös majoittua kahdessa remontoidussa lautamökissä, Kallelassa ja Kivelässä. Nuo mökit on rakennettu 1930-luvulla ja ovat nyt remontoituna ihan mahdottoman söpöjä väriläiskiä tuolla metsän keskellä! Yhdessä mökissä toimii 15.8. saakka kesäkahvila, josta sai ainakin pikkupurtavaa, kahvia ja jäätelöä. Kahvilasta voi myös vuokrata esim pyöriä ja sup-lautoja.

Kun aiemmin Ärjänsaareen pääsi vain omalla veneellä tai metsäyhtiöiden kuljetuksilla,  pääsee sinne nykyään järjestetyillä venekuljetuksilla. Kuljetuksia järjestävät Kajaanista Höyrylaiva Kouta ja Ruunaniemen satamasta Luonnollisesti Oulujärvi. Ruunaniemen satamasta kuljetuksia järjestetään kuulemma jäiden tuloon asti aina sään salliessa. 

Me varasimme edellispäivänä liput edestakaiseen matkaan Ruunaniemen satamasta Ärjänsaareen, hinta oli 30€/ hlö. n. 3 km matka saareen taittui nopeasti ja perillä oli aikaa olla 5 tuntia. Yllättävän nopeasti aika kului, ja meillä jäi toinen pää saaresta vielä kiertämättä. Lampaatkin jäivät näkemättä tällä kertaa. Kävimme kyllä kurkkaamassa, mutta kun niitä ei siinä kohtaa juuri näkynyt, päätimme kiertää ensin toisen puolen saaresta ja tulla sitten takaisin. Aikaa kiertämiseen menikin enemmän kuin arvelimme, joten lampaiden rapsuttelu jäi toiseen kertaan. Suuntasimme ensin saaren poikki toiselle rannalle ja pidimme evästauon upealla näköalapaikalla. Siitä jatkoimme Karkeapään suuntaan korkeiden rantatörmien reunalla kulkevaa polkua pitkin. Välillä sai olla ihan tosissaan varovainen, ettei horjahda törmältä alas! Vanhan Kalamajan pihalla paistoimme makkaraa ja juttelimme toisten retkeilijöiden kanssa. Siitä kun jatkoimme matkaa kohti Säippää, oli matkan varrella Lentohiekka, joka on uimareiden suosiossa. Siinä olikin hyvä pulahtaa uimaan. Oli niin hauska tuo uimaranta, kun kävelymatka veteen oli käytännössä korkeussuunnassa! Joissain kuvissa näkyy "muurahaisen kokoisia" uimareita, niistä saa ehkä käsityksen korkeuseroista kun ne kuvissa muuten katoavat.  Kun palasimme takaisin Säippään, ehdimme vielä ostaa kahvilasta jätskit ennen veneen lähtöä. Ihan täydellinen päivä ja täydellinen sääkin sattui! Aivan vilpittömästi voin sanoa, ettei sanonta Kainuunmeren Paratiisisaari ole liiottelua. Tänne palaamme vielä, koluamaan ainakin sen toisen pään saaresta. Ja ihan ehdottomasti myös yön yli-retkelle. Sellaiseenkin kyyti on nimittäin mahdollista ostaa :)

~Hannele~

2 kommenttia:

  1. Voi kuinka hienoja ja kauniita paikkoja olet löytänyt ja kuvannut. On hiekkarantaakin pitkästi eikä rannalla ketään.

    VastaaPoista
  2. Hieno paikka!
    Kotoisin olen Kajaanista, enkä ole koskaan käynyt 🙈 Miehen perhe kävi tuolla usein kesäisin. Meillä oli mökki, jonne aina mentiin. Pitää kyllä ens kesänä käydä!
    Päivi

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥