29.7.2021

Kesäkohde 7, Mässkär

Maanantaina lähdin veljeni perheen mukaan vuorokauden mittaiselle retkelle purjeveneellä. (Heidän seikkailujaan voi seurata Instagramissa) Ajoin Pietarsaaren vanhaan satamaan, josta hyppäsin veneen kyytiin ja purjehdimme Pietarsaaren edustalla sijaitsevalle Mässkärin saarelle. Laiturista löytyi vapaata tilaa ja yövyimme siellä, itse halusin nukkua makuupussissa kannella vaikka sisälläkin olisi ollut paikka. Oli niin hyvä sää, että taivasalla nukkuminen oli parasta! Mutta kerronpa vähän Mässkärin saaresta:

Mässkär on siis n. 35 hehtaarin kokoinen saari Pietarsaaren edustalla. Sitä on käytetty alunperin kalastustukikohtana sekä eläinten laiduntamiseen. 1950-luvulla laiduntaminen on päättynyt ja sen jälkeen saarelle on rakennettu n 50 kesämökkiä. Saarella on myös v.1856 rakennettu pooki eli tunnusmajakka sekä entinen luotsiasema, jossa toimii nykyisin Mässkärin luontoasema. Luontoasemalla toimii kesäisin kesäkahvila/ravintola ja siellä voi myös majoittua. Lisätietoa palveluista löytyy täältä.

Saarella kulkee Metsähallituksen 1,4 km mittainen luontopolku. Polun varrella näki hienosti saaren luonnon monimuotoisuuden. Polku kulki niin rannan laajoilla, karuilla kallioilla kuin vehreissä lehdoissakin. Saniaisten reunustamilla poluilla oli satumainen tunnelma johon oman lisänsä toivat pienet, punaiset mökit! 

Saareen voi mennä omalla veneellä, jolloin laiturissa voi olla maksutta klo 9-21. Yöaikaan maksu on 15€, johon kuuluu mm. vesi, sähkö, suihkut ja jätehuolto. Lisämaksusta voi myös saunoa ja pestä pyykkiä. Kesä-elokuussa saareen liikennöi päivittäin m/s Mässkär joka lähtee Pietarsaaren vanhasta satamasta joka päivä klo 12. 20€:n hintaisen lipun voi ostaa netistä tai sään salliessa laivasta. Lisätietoa täällä

Suosittelen lämpimästi vierailua Mässkäriin!

~Hannele~

1 kommentti:

  1. Ihanan näköistä. En oo koskaan käyny. Varmasti mukava reissu <3

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥