3.8.2021

Kesäkohde 8, Raahen museot

Tämä postaus on odottanut kirjoittamistaan viime kesästä asti, nimittäin nyt vasta sain aikaiseksi käydä tutustumassa myös Wanhaan Herraan joka on aika olennainen asia kun puhutaan Raahen museoista. Wanha Herra on maailman vanhin säilynyt sukelluspuku, joka on valmistettu vasikannahasta 1700-luvulla. Se on esillä Kruununmakasiinissa, vanhassa viljavarastossa. Kruununmakasiinin lisäksi Raahen museolla on kuusi muutakin toimipistettä, ne kaikki on esitelty täällä. Tunnetuin taitaa olla sininen  Pakkahuoneen museo rannassa. Se on  vuonna 1848 rakennettu entinen tulli- ja pakkahuone, joka on säilynyt lähes entisellään. Pakkahuoneen muoseossa pääset tutustumaan Raahen historiaan mm. merenkulun ja purjelaivojen kaupunkina. Pakkahuoneen museosta löytyy myös Raahen ensimmäisestä kirkosta peräisin olevia Mikael Baltin puuveistoksia 1600-luvulta. Kruununmakasiini ja Pakkahuoneen museo ovat avoinna ympäri vuoden, mutta vielä tämän viikon on avoinna mm. Soveliuksen talo, Raahen vanhin asuinrakennus (viimeinen kuva). Soveliuksen talossa järjestetään opastettu kierros aina tasatunnein 8.8. asti. Paikka on varattava tänä kesänä etukäteen täältä. Soveliuksen talo on avoinna usein myös joulun aikaan, toissa vuodelta löytyy postaukseni täältä. Soveliuksen talo ja Wanha apteekki ovat avoinna myös talvisaikaan erikseen sovittaessa. Kaikkien musoiden aukioloajat on kerrottu täällä. 

Täytyy myös mainita tässä Glopas-äänioppaasta, jonka avulla voi tutustua helposti Raahen historiaan vanhaa Raahea kiertäessään. Kun lataa puhelimeen sovelluksen ja kävelee pitkin katuja, ääniopas kertoo sijainnin mukaan kohteesta, jota lähestyt. Sovellus on käytössä myös ainakin Suomenlinnassa, Lohjalla, Hartolassa ja Lapualla. Opastuksia voi kuunnella myös vaikka kotoa käsin valitsemalla kartalta, testasin juuri ja kuuntelin mm. esittelyn Suomenlinnan kirkosta.  Itse kuulin sovelluksesta viime kesänä ja soisin kyllä sen suosion kasvavan. Mielenkiintoinen lisä matkailuun ja kaupunkeihin tutustumiseen, etenkin nyt kun kotimaan matkailu on suosituimmillaan.
~Hannele~

2 kommenttia:

  1. Suomessa on paljon hyviä vierailukohteita kuten Raahe ja suosituksista mielenkiinto herää... Tuonne pitää tehdä retki 👍

    VastaaPoista
  2. Vuonna 1962 oli Raahessa suvikset, silloin sukelluspuku oli ulkona tuon sinisen talon seinustalla. Nähtävänä ehkä vain sen viikonlopun ajan. Kuljmme Törmälän Ainon taloon jossa oli kortteeri. Äiti oli siinä asunut seminaariaikana ja yövyimme samassa vinttikamarissa jossa hän aikoinaan. Aino lähetti puutarhakielon juuria äidille kukkivat joka kesä.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥