16.12.2021

Luukku 16, Jouluinen suklaafudge-toffeepiiras

Tein jokin aika sitten jouluisemman version muutaman vuoden takaisesta suklaafudge-toffeepiiraasta. Muuten ohje on sama, mutta keksipohjaan lisäsin piparkakkumaustetta, toffeeseen kanelia ja käytin koristeena mini-karkkikeppejä ja pipareita. Suklaana on tässä tumma suklaa, edellisessä käytin maitosuklaata. Tähän piiraaseen jouduin tekemään erilaisen toffeen kuin alkuperäisessä, koska meidän lähikaupasta ei saanutkaan enää Werther's original-kermakarkkeja. Myös voin määrän totesin nyt olevan ehkä liian vähäinen ja lisäsin vähän, mutta edelleen jäi liian kuivaksi tässä. Toffeen ohjeen otin Kinuskikissan sivuilta Twix-piirakasta. Pohjaan laitoin 1,5 tl piparkakkumaustetta, mutta olisi kärsinyt ihan hyvin olla tuplamäärä. Mausteen ohjeellinen annostus piparkakkutaikinaan on 1 rkl/3 dl jauhoja, joten tuon ruokalusikallisen  kyllä varmasti laittaa.

Jouluinen suklaafudge-toffeepiiras

Pohja:
200g digestivekeksejä
1 rkl kaakaojauhetta
100g voita 
2-3 tl piparkakkumaustetta

Toffee:
2 pss Werther's original-kermakarkkeja (kovia)
1 dl kermaa
1 tl kanelia

Tai jos ei noita karkkeja ole saatavilla, tässä vaihtoehtoinen ohje:
100 g voita
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 tl vanilja-aromia (käytin vaniljasokeria)
hyppysellinen suolaa

Fudge:
200g tummaa suklaata
½ tlk kondensoitua maitoa (sitä valkoista keittämätöntä)



Hienonna keksit ja lisää joukkoon kaakao, piparkakkumauste sekä sulatettu rasva.
Sekoita tasaiseksi ja painele vuoan pohjalle ja reunoille.
(Minulla oli 10,5x36 cm suorakaiteen mallinen irtopohjavuoka)
Laita jääkaappiin toffeen valmistuksen ajaksi.

Kuumenna kattilassa miedolla lämmöllä kerma ja lisää siihen
kermakaramellit. Sekoittele kunnes karkit sulavat kerman joukkoon.
(vaihtoehtoisessa toffeessa mitaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna
 kiehuvaksi. Keitä keskilämmöllä n. 15 min välillä sekoittaen.
Toffee on valmista kun lämpötila on 116 astetta.
Ilman lämpömittaria tiedät toffeen olevan valmista kun kylmään veteen
tiputetusta nokareesta voi pyöritellä pallon. Älä keitä liikaa)
Mausta toffee kanelilla, kaada vuokaan pohjan päälle ja laita taas jääkaappiin.

Tällä kertaa tein fudgen niin, että kuumensin kattilassa kondensoidun maidon ja lisäsin suklaan sekaan.
Sekoitin miedolla lämmöllä niin kauan kunnes suklaa oli kokonaan sulanut. 
Kaada fudge vuokaan päällimmäiseksi ja lisää koristeeksi 
esim. minikarkkikeppejä ja pipareita. Nuo pienet karkkikepit ovat niitä isoja pehmeämpiä.
Ne sai puukolla kyllä leikattua, mutta varminta olisi koristella niin,
että viipaleet voi laikata niiden väleistä.





~Hannele~

2 kommenttia:

  1. Ai NAM, mitä herkkua! Onko nuo pienet karkkikepit yhtä kovia kuin isot kepit? Sellaisia imeskeltäviä versioita?

    VastaaPoista
  2. Oi miten herkullisen näköistä :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥