9.12.2021

Luukku 9, Wanhan Raahen joulukalenteri

Raahessa on ollut jo pitkään perinteenä Wanhan Raahen joulukalenteri. Joka aamu avautuu jossain ikkunassa uusi joulukalenterin luukku. Visit Raahe julkaisee Facebookissa ja Instagramissa aamuisin kuvan uudesta ikkunasta. Mutta jos on mahdollista, kannattaa ehdottomasti käydä paikan päällä katsomassa ikkunoita. Luukut ovat paikallaan loppiaiseen saakka, joten joulun välipäivinä ehtii hyvin kiertää kerrallakin kaikki ikkunat. Lisää tietoa kalenterista, tarinat jokaisen luukun takaa sekä kartan löydät Visit Raahen sivulta. Tarinat voi kuunnella myös Glopas-äänioppaasta, josta kerroin kesällä. Nappasin kuvat 6. ja 7. luukuista, Raahen teatterin ja Heikun talon ikkunoista. Lisäsin postaukseen myös muutaman aiemmin otetun kuvan talvisesta Raahesta.

Sattumoisin tämä postaus osui luontevasti juuri yhdeksänteen luukkuun. 9. 12. on ollut Raahessa aina erityinen päivä. Raahen joulu on ennen vanhaan alkanut Annan päivästä. Silloin on aikaisin aamulla miehiä ja naisia kokoontunut rumpaukseen, herättämään kaupungin Annoja heidän ikkunoidensa alle. Annan päivään on liittynyt nykyvuosina monenlaisia tapahtumia, mutta tänä vuonna päivää vietetäään vallitsevan tilanteen vuoksi viemällä kynttilöitä Pekkatorille ja kirkon kiviaidalle. Jokainen voi viedä klo 15 jälkeen oman kynttilänsä ilahduttamaan muita kaupunkilaisia. Visit Raahen tämän päivän luukussa kerrotaan  Annan päivästä enemmän.

Tänään alkavat myös Soveliuksen talossa Porvariskodin joulusta kertovat opastetut kierrokset, joita järjestetään 15.12. saakka. Voit varata oman paikkasi kierrokselle täältä. Olen kertonut Soveliuksen talosta kaksi vuotta sitten. Viime vuonna oli käytössä virtuaalinen esittely, se löytyy edelleen täältä.

Vaikka tänäkin vuonna Seminaarin joulu-tapahtuma on peruttu, Lux Seminaari-valopiha järjestetään viime vuoden tapaan. 17.-19.12. Tapahtuman facebook-sivut löytyvät täältä. Viime vuonna kävin tutustumassa valopihaan ensimmäisen kerran, siitä löytyy postaus täältä

Jopas tuli linkkiä linkin perään, mutta niin kivoja juttuja että kiva jakaa iloksi teillekin :)~Hannele~

5 kommenttia:

 1. Ihana idea Raahessa. Suloista joulun odotusta!! Senni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on 😍 Ainakin Kokkolan vanhassa kaupungissa on vastaava myös, niin ihana tapa! Kiitos, samoin ❤

   Poista
 2. Näitä on kyllä varmasti kiva katsella. Todella hyvä idea!! Tuollaisesta tulee hyvä mieli :)

  VastaaPoista
 3. OI, noita ikkunoita olisi kyllä kiva kierrellä. :)

  VastaaPoista
 4. Joku ilta lähden kierrokselle! Ikkunat ovat aina niin kauniita ja persoonallisia. :)

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥