21.12.2020

Luukku 21, neljännen adventin kattaus ja ohjeet joululaatikoihin

Eilistä puuropöytää en ollut ehtinyt miettiä etukäteen yhtään. Puuron hautuessa katoin pöytään jouluiset puurokupit, viime viikkoisia servettejä oli vielä jäljellä ja servettien inspiroimana laitoin piparit ja minikarkkikepit koristeeksi. Ja keskellä pöytää paloivat kaikki neljä kynttilää ♥

Laitan tähän samaan postaukseen ohjeet joululaatikoihin, kun nekin valmistuivat viikonlopun aikana. Monena jouluna olen ohjeet aikonut lisätä mutta aina on jäänyt. Tein laatikoita itselle ja muutamaan muuhunkin joulupöytään, lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa ja aura-punajuurilaatikkoa. Muita laatikoita ei meidän joulupöydässä olekaan. Viime vuonna ostin omille laatikoille n. litran vetoiset lasiset rasiat. Ne on käteviä kun kestävät uunin ja pakastimenkin ja saa kannen näppärästi päälle. Ja näyttävätkin aivan kivalta joulupöydässä. Ohjeet löytyvät alempaa kattauskuvien jälkeen.





Lanttulaatikon ja porkkanalaatikon ohjeet ovat Valion sivuilta, aura-punajuurilaatikko Ruokasurffausta-blogista, (alunperin näköjään Energiaa kokkaamalla-blogista) Näillä ohjeilla olen nyt tehnyt laatikot monen vuoden ajan. Lanttulaatikkokin on muuten gluteeniton. Itse tosin laitan laatikoiden pintaan korppujauhoja ja voinokareita kun lämmitän ne jouluaterialle. Ohjeet on kilolle mutta on helppo suurentaa tarpeen mukaan.

Lanttulaatikko

1 kg lanttua
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl inkivääriä
¼ tl maustepippuria
¼ tl muskottipähkinää (ei pakollinen)
¾ dl siirappia

Kuori ja pilko lantut. Itse pilkon niitä jo ennen kuorimista vähän pienemmiksi, jonka jälkeen ne on
helpompi kuoria. (Paras veitsi tähän on omasta mielestäni Fiskarsin kaarevateräinen kuorimaveitsi
Keitä lantut kypsäksi, soseuta ja lisää muut aineet. Itse annan soseen yleensä vähän jäähtyä ensin.
Alkuperäisessä ohjeessa käsketään ottaa keitinvettä talteen mutta itse en ole kyllä koskaan tainnut sitä 
lisätä massaan. Suolaa kyllä lisään yleensä aina. Maistelemalla löytyy itselle sopiva suolaisuus.
Kaada massa vuokiin ja paista 175 asteessa 1½-2h uunista riippuen.


Porkkanalaatikko

1 kg porkkanoita
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 ½ dl puuroriisiä
2 dl  kuohukermaa
1 dl  täysmaitoa
1 kananmuna
½ tl suolaa
½ dl siirappia
¼ tl muskottipähkinää (ei pakollinen)
¼ tl jauhettua valkopippuria

Kuori porkkanat ja paloittele ainakin isoimmat pienemmiksi ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa
 vedessä. Alkuperäisessä ohjeessa riisit keitetään porkkanoiden keitinvedessä, mutta itse olen keittänyt 
ne ihan vaan vedessä niin saa samaan aikaan keitettyä molemmat. Soseuta kypsät porkkanat ja lisää 
joukkoon muut ainekset sekä keitetty riisi. Tarkista maku, tähänkin lisään itse yleensä suolaa.
Kaada vuokiin ja paista 200 asteessa n. 45 minuuttia.

Aura-punajuurilaatikko

1 kg punajuura
150g creme fraichea
150g Aura-juustoa
1 dl kermaa
mustapippuria
Itse teen niin, että keitän punajuuret ensin ja vasta sitten otan kannan pois ja kuorin. Tällöin kuori lähtee
aika helposti irti. Punajuuret kypsyvät aika hitaasti. Kaada keitinvesi pois ja anna vähän jäähtyä. Kuori 
punajuuret ja raasta karkealla terällä. Kannattaa varustautua kertakäyttöhanskoilla! Raasta/murustele 
myös aurajuusto ellet käytä valmista murua. Lisää creme fraiche, kerma ja mustapippuria maun 
mukaan, ehkä 1/4-1/2 tl kilolle. Sekoita tasaiseksi, laita vuokiin ja paista 175 asteessa n. 1 tunti.


Kuvassa laatikot ennen paistamista :)


~Hannele~

5 kommenttia:

  1. Pitäisköhän itsekin innostua tekemään laatikoita? En ole niitä koskaan itse tehnyt. Alkoipa kovasti houkuttamaan homma. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeista.
    Oikein Tunnelmallista Ja Rentouttavaa Joulun Aikaa sinulle

    VastaaPoista
  3. Ihanat jouluvalmistelut olet jo tehnyt♥ Kiitos tunnelmista ja rauhallista joulun aikaa. Viettäkää sitä täyttä elämää ♥♥♥

    VastaaPoista
  4. Kaunis kattaus ja kiitos ohjeista. Tuota punajuurilaatikkoa voisinkin kokeilla, jotain uutta joulupöytäämme.
    Ihanaa jouluviikkoa!

    VastaaPoista
  5. Punajuurilaatikkoa aion tehdä tänäkin jouluna. Sitä on näköjään eri versioita. Myös punakaalilaatikko oli hyvä yllätys, maistoin viime jouluna sellaista. Se taisi olla Saarioisten?
    Rentoa ja mukavaa joulunaikaa teille!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥