6.11.2020

Turistin silmin osa 2, Oulainen

 Helmikuussa aloitin postaussarjan, jonka ideana on katsoa tuttuja paikkakuntia turistin silmin. Ajatuksena oli tehdä sarjaan postaus ehkä kerran kuukaudessa, mutta en ehtinyt edes toista postausta tehdä kun koronakevät iski koko voimallaan. Mutta nyt olisi tarkoitus taas varovasti jatkaa sarjan tekemistä. Tämän päivän "turistikierros" tuli vähän nopealla aikataululla kun illalla mietin mitä vapaapäivänä tekisin ja päätin lähteä leikkimään turistia Oulaisiin. En tietenkään ehtinyt saada ketään kaveriksi mutta hyvinpä tuo päivä kului, varsinkin kun on taipumusta jäädä aina suustaan kiinni!

Eli kertauksena: paikkakunnalta pitäisi löytyä vähintään aamupalaa, lounasta ja päiväkahvit eri paikoista. Huoltoasemia ei lasketa mukaan, elleivät ne satu olemaan jollain tavalla spesiaaleja. Lisäksi on löydyttävä majoitusta sekä joitain aktiviteetteja ja nähtävyyksiä jotta yhden-pari päivää saa kulumaan jos aivan oikeasti on turistina liikkeellä :)

Oulainen on itselleni siinä mielessä merkityksellinen paikka, että minun ja mieheni ensimmäinen yhteinen koti oli siellä ♥ 7 kuukauden ajan olimme oulaistelaisia! Ja kaikki lapset ovat tietysti syntyneet Oulaskankaan sairaalassa ♥

Radan varressa komeilee höyryveturi Ukko-Pekka 1012, joka on tuotu Oulaisiin kolmisen vuotta sitten ja maalattu paikallaan uuteen loistoon. Iltaisin junassa on näyttänyt palavan myös valot!Aamun alkajaisiksi täytyy tietysti saada jotain suolaista sekä kahvia, joten suuntasin ensimmäiseksi Häggmanin kahvilaan, joka on jo klassikko Oulaisten keskustassa. Valitsin vitriinistä juusto-salamikierteen joka oli lämmitettynä todella hyvää sekä pikkumakeaksi kahvin kanssa suklaapallon. Vitriinit on "Hegulla" aina täynnä makeita ja suolaisia leivonnaisia, leipiä ja täytekakkuja. Näyttipä olevan jo joulutorttujakin tarjolla!

Rautatieasemaa ja kirkkoa ei voi tietenkään unohtaa kun turistina liikutaan. Oulaisten kirkko on mielestäni todella kaunis, se on rakennettu 1753 ja onkin alueen vanhin kirkko!

Oulaistenkosken partaalla on vanha mylly, jossa palvelee kesäisin myllykahvila ja terassi.


Näissä postauksissa ei keskitytä shoppailuun mutta yhden helmen haluan aina jakaa. Oulaisissa se on minun mielestäni Sarin kaluste joka on samoissa tiloissa Veikon koneen ja Oulaisten kuvaamon kanssa. Siellä on hyvän kokoinen valikoima piensisustustuotteita, jota ei ehkä ulkoa arvaisi! Jouluakin laitettiin jo kovasti ja  Mailegin Nissejä on tulossa lisää. Niitä odotan, koska haluan ostaa tänä vuonna yhden lisää!


Lounaalle menin yritystalossa olevaan Ruokala Helmeen, jota olen paljon kuullut kehuttavan. Tarjolla oli runsas salaattipöytä, joka päivä on sekä keitto että "vankempi" ruoka, jälkiruoka, monenlaiset leivät, juomat, kahvi ja tee. Helmestä saa myös catering-palvelut ja leivonnaiset yksityistilaisuuksiin.


Törmänhovi on rakennettu 1916 kunnalliskodiksi, joka oli vanhainkodin edeltäjä. Siellä on toiminut jonkin aikaa myös sotasairaala, kunnansairaala sekä synnytysosasto. Nykyisin siellä järjestetään mm. erilaisia tilaisuuksia ja leivotaan tilausleivonnaisia. Majoittumaan siellä mahtuu n. 50 henkeä. Törmänhovin ympärillä järjestetään joka kesä Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät , jossa on kolmen päivän aikana n. 20 000 kävijää. Menneenä kesänä konepäiviä ei luonnollisesti järjestetty mutta toivottavasti ensi kesänä taas! Täältä löytyy kuvaamani video vuodelta 2018.

Vähän on ajan hammas Törmänhovia puraissut, toivottavasti se vielä saadaan kunnolla loistoonsa ja kaikki sen mahdollisuudet käyttöön :)


Taidetalo Väinölä on remontin alla/menossa remonttiin, jonka vuoksi taidenäyttelyille on avattu torin laidalle Korona Galleria. Nimi on sattumalta tähän aikaan osuva, mutta nimeään galleria ei ole kuitenkaan saanut maailmalla jylläävältä virukselta vaan aikoinaan paikalla olleen Koronabaarin mukaan. Tiloissa on kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä eri taiteilijoilta.


Heti gallerian vierestä löytyy Cafe Hilppa, jossa olikin jo aika juoda päiväkahvit aamulla leivotun pullan kanssa. Hilpasta löytyy suolaista ja makeaa kahvin kanssa sekä monipuolinen salaattivalikoima. Keittolounastakin on mutta nyt en ole varma onko tarjolla joka arkipäivä, korjaan tähän myöhemmin varman tiedon.


Päivän päätteeksi piipahdin Kallion kotiseututalon pihalla. Tähän taloon kiinnostaisi kurkata myös sisälle!


Majoitus
Bookingin kautta ei näyttänyt olevan tarjolla mitään ja Airbnb löysi yhden kohteen mutta majoittuminen onnistuu toki kuitenkin vaikka tieto niistä täytyy kyllä etsimällä etsiä. Oulaisissa jutellessani kuulin useammalta, että Penttilän talon yläkerrasta voi vuokrata majoitusta edullisesti, 30€ henkilöltä/vrk. Hintaan ei kuulu siivousta, liinavaatteita eikä aamupalaa mutta muuten mainio! Varaustilanteen näkee täältä ja varata voi Oulaisten kaupungin numerosta 044 4793239

Törmänhovi

Matikaisen lomaparatiisi

Aamiainen
Oulaisistakaan ei taida varsinaista aamiaista löytyä mutta näistä saa pikkusuolaista:

Häggman

Cafe Hilppa

Lounas

Ruokala Helmi

Neste Oulainen

Herkkuvakka
(opiskelijoiden valmistamia ruokia ja leivonnaisia, facebook-sivut täällä)

Liiketalouden lounasravintola

Pizzaa ym Ruokakeidas ja Rojda

Tekemistä ja näkemistä

Uimahalli Lähde

Korona Galleria

Ukko-Pekka

Kirjasto

Maailman varanapa ja muut muistomerkit ja patsaat

Elokuvateatteri Kinokulma

Kallion kotiseututalo

Ulkoliikuntapaikat


Niin sitä vain pieniltäkin paikkakunnilta löytyy nähtävää kun vähän kaivelee!

~Hannele~

4 kommenttia:

 1. Aivan ihana kattaus naapurikunnasta. Monta juttua ihan uutta, vaikka muuten tulee käytyä Oulaisissa lähes viikottain. Joskus pitäis vaan lähteä päiväksi sillä mielellä, että kiertelee ja tutustuu eripaikkoihin. Kiitos Sinulle🤣👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei sitä ihan helposti näe tutuissa paikoissa uusia juttuja. Täytyy ihan tarkoituksella tutkia :D

   Poista
 2. Mukava retkipäivä sinulla ollut ja ihastuttava sisustusliike! Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa ♥ Tällaiset päivät on kyllä kivoja, odotan jo että pääsen tutustumaan taas johonkin uuteen tuttuun kaupunkiin :)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥