21.3.2016

Perinneruokaa pääsiäisviikolle, kananmunakastike

Blogiringin ja Valion kampanjassa on kokeilussa uusi
Kiehu-maito, josta luvataan että helppo keittää, vaikea polttaa.
Olen sen kyllä huomannut kaupan hyllyssä, mutta aiemmin en ole kokeillut.
Meillä  tehdään viikoittain maitopuuroa, jossa käytän aina punaista maitoa.
Pohjaan palamisen estämiseksi lisään aina  ensin vähän voita 
kattilan pohjalle ja sekoitan vimmaisesti, kunnes maito kiehuu.
Suurin pohjaanpalamisriski on juuri ennen kiehumispistettä.

Eilen aamulla kokeilin tehdä puuron tästä Kiehu-maidosta.
Olin rehellisesti sanottuna vähän skeptinen, enkä
 tarkoituksella sekoittanut maitoa kuumennuksen aikana,
vaikka mieli olisi tehnyt! Sen verran välillä kokeilin, että
tarttuuko maito pohjaan kiinni. Ja eipä toden totta tarttunut!
Ihan täysillä en levyä loppuvaiheessa pitänyt, niin kuin en
tavallisestakaan maidosta keittäessäni.
Voin siis ihan vilpittömästi suositella Kiehu-maitoa maitopuuroihin.
Parhaan tuloksen saa käyttämällä teräskattilaa.

Kampanjassa tehtäväkseni osui kastike, ja mietin ensin jotain makeaa
kastiketta mutta sitten hoksasin, että ihan perinteinen 
kananmunakastike sopii oikein hyvin tähän pääsiäisviikkoon.
Tavallinen arkiruoka, joka sopii monenlaisten lisukkeiden,
erityisesti kalaruokien kanssa. Tai miksei ihan yksinäänkin.


Kananmunakastike

25g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
5 dl Kiehu-maitoa
suolaa
valkopippuria
3 keitettyä kananmunaa

Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot.
Älä ruskista! Lisää puolet maidosta joukkoon vähitellen, 
sekoita tasaiseksi. Kuumenna ja lisää loput maidosta.
Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen miedolla lämmöllä
5-15 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Lisää joukkoon keitetyt, pilkotut kananmunat.


Kiehu-maidosta on poistettu heraproteiinia, ja näin on saatu
aikaan maito joka kestää kuumentamista paremmin kuin
tavallinen maito. Täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka
maito itsessään ei pala pohjaan, muut ruuassa olevat aineet
voivat niin tehdä. Mutta esimerkiksi kastiketta tehdessäni
huomasin selvän eron tavalliseen maitoon verrattuna.
Kastiketta sekoitin enemmän kuin puuroa, koska 
kastikkeessa muut aineet ovat mukana jo kuumennusvaiheessa.
Selvästi vähemmän vaati kuitenkin sekoittamista
kuin normaalimaidosta tehdessäni.

Seuraavaksi ajattelin kokeilla pinaattikeittoa.
Sitä täytyy aina sekoittaa todella kauan, eikä kauhan
varresta kärsi liikahtaa yhtään tai keitto palaa pohjaan.
Ja se jos mikä maistuu kamalalle!

Pinaattikeiton teen muuten ihan samalla tavalla kuin kananmunakastikkeen. 
Kananmunien tilalle vain vaihdetaan pinaatti.

Kuumennettavien ruokien lisäksi Kiehu-maito sopii tietysti
kaikkeen, mihin tavallinenkin maito, myös juotavaksi.
Se maistuu ihan tavalliselta maidolta :)








Yhteistyössä Valio


Muiden Blogirinkiläisten Kiehu-reseptejä
pääset lukemaan tästä.

Rauhallista pääsiäisviikkoa!
~Hannele~


14 kommenttia:

  1. Kiitos muistutuksesta, kananmunakastiketta onkin pitänyt tarjota perheelle pitkästä pitkästä aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On muuten paljon vanhoja ruokia, joiden olemassaolon välillä ihan unohtaa! :)

      Poista
  2. Kiehusta olenkin keittänyt riisipuuroa jo monet kerrat ja hyväksi olen sen myös havainnut:)
    Kiitokset kananmunakastikkeen esittelystä, vanha kunnon lapsuusruoka. Taidanpa laittaa pääsiäisenä jonain päivänä kalan kanssa!

    VastaaPoista
  3. Oi, olin ihan kokonaan unohtanut kanamunakastikkeen. Mun herkkuruokaa lapsena oli perunamuusi ja kanamunakastike.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä muuten oo tehnyt muusin kanssa tuota ollenkaan vaan aina kokonaisten pottujen kanssa. Täytyypä kokeilla tuota yhdistelmää :D

      Poista
  4. Meillä kananmunakastike kuuluu ehdottomasti kesään, aikaan jolloin uudet perunat tillisipulivoin kanssa alkaa kaivata vaihtelua ja onkiahvenia on omasta rannasta. Täytyy muistaa silloin tuo uusi maito.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa erittäin hyvältä! Ja onkiahvenet omasta rannasta, vielä paremmalta :D

      Poista
  5. Äiti teki tuota kastiketta, kun olin lapsi.
    Itse olen tehnyt tuota varmaan viistoista vuotta sitten. Olisikin kiva tehdä pitkästä aikaa.
    Se on kyllä hyvää!

    VastaaPoista
  6. Just parasta uusien perunoiden ja kalan kanssa. Ja itsetehty pinaattivelli maistuu kans hyvälle! Arjen hyviä, vanhoja perusruokia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne vanhat hyvät ohjeet kestää ihan hyvin kilpailussa uudempien kanssa :)

      Poista
  7. Kananmunakastike on kyllä herkkua! Kiehu-maito on mulle kans maitohyllyltä tuttu ,mutta en ole itse kokeillut.. Maitopuurot keitän aina kerroskattilassa, ei pala siinäkäön pohjaan mutta vie kyllä hieman enemmän aikaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä oon myös haudekattilasta haaveillut vaan en tiedä myydäänkö niin isoja että 4 litrasta saisi puuron tehtyä :/

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥