7.1.2022

Ohtakarin "jäävuoret"

Vuodenvaihteessa alkoi näkyä uutisia Ohtakarin "jäävuorista", eli jäärovasta joka on syntynyt saaren taakse matalikolle. Siellä on käynyt jo ihan mahdottomat määrät väkeä päivittäin ja sinnepä mekin lähdettiin loppiaisena retkelle miehen ja parin pojan kanssa. Ohtakarin jäärova on 200 m pitkä ja korkeimmillaan 5 metriä korkea, tuulen ja avovedessä olevan sohjon yhteisvaikutuksesta syntynyt luonnonilmiö. Meren puolella on jyrkät seinämät. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, jos suinkin mahdollista!

Vähän harmittaa, etten ottanut oikeaa kameraa mukaan, mutta kotoa lähtiessä oli 18 astetta pakkasta ja vaikka Ohtakariin päästyä mittari näytti jo -6 niin tuuli oli sen verran navakka ettei puhelimellakaan tarennut montaa kuvaa ottaa. Pois päin lähtiessä alkoi mahdoton lumimyräkkä ja lähdettiin etsimään vapaata laavua. Ajeltiin Vattajalle ja löydettiin sopiva suojainen, vähän kotamainen laavu, johon ei tuuli puhaltanut. Oli hauska laavusta seurata, kun suoraan edessä tuuli vei lunta vaakatasossa, mutta laavun kohdalla oli lähes tyyni kohta. Tuulen suunta vaihtui just ennen kuin lähdettiin ja alkoi silloin puhaltaa sisään. Hyvin ajoitettu!

Meillä on selvästi aina tämä talvi ja kevät aktiivisinta retkeilyaikaa. Joulun jälkeen ollaan käyty jo monta kertaa retkellä. Ja mikäpä on retkeillessä kun luonto antaa kauneintaan :)

~Hannele~

12 kommenttia:

 1. Mahtavan näköistä. Kyllä luonto on ihmeellinen. Meillä on nuo vuoret näkemättä. Joitakin vuosia sitten käytiin kun oli edellisen kerran luonnon muovaamia vuoria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä, kannattaa käydä! Eivät taida sieltä kyllä ihan heti hävitä 😄

   Poista
 2. Niin mahtavan näköisiä jäävuoria! :)

  VastaaPoista
 3. No vau! Hienon näköisiä vuoria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Siellä onkin käynyt tosi paljon kuulemma väkeä koko alkuvuoden. Enkä ihmettele 😊

   Poista
 4. Hienot jäävuoret! En ole koskaan käynyt Ohtakarissa talvella, aina vain kesähelteillä :)

  VastaaPoista
 5. Mekin käytiin ihmettelemässä. Viimeksi ne oli jokunen vuosi sitten pääsiäisen aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin oli, me ei silloin käyty ollenkaan 😯 Ilmeisesti silloin syntyivät jäälautoista, niin kuin ne mitä Raahessa sanotaan röyssyiksi 🤔 Keväisin niitä on aina kauempana merellä, mutta silloin kuulemma syntyi myös Ohtakarin rantaan 😊

   Poista
 6. Kauniit talvikuvat!❤️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥