26.4.2022

Korouoma ja Koronjää-kierros

Reilu pari viikkoa sitten tehtiin parin päivän retki Posiolle, jossa ensimmäisen päivän kohteena oli Korouoma ja siellä n. 5 km mittainen Koronjää-reitti. Tuon rengasreitin varrella ovat Korouoman, n. 30 km pitkän rotkolaakson upeimmat jääputoukset sekä yksi huikea näköalapaikka. Jääputoukset ovat talvisin jääkiipeilijöiden suosiossa. Luin pari päivää ennen retkeämme ohjeistuksen, että polut ovat jäässä joten piikit kengissä olisivat tarpeen. Perjantain ja lauantain aikana kuitenkin satoi niin paljon lunta, että ilmankin olisi pärjännyt, mutta eipä piikeistä haittaakaan ollut. Lumisade oli kuorruttanut jo paljaana olleet puut uudelleen hennolla lumikerroksella ja lunta sateli edelleen. Se teki varsinkin näköalapaikalta näkyvästä maisemasta ihan maagisen!

Koronjää-kierroksen lähtöpaikka on Saukkovaarantiellä, jonne matkaa Posiolta on n. 30 km. Heti alussa oli Korouoman Eräkahvila, joka olisi vielä reitille lähtiessämme ollut hetken auki mutta kahvihammasta ei vielä siinä vaiheessa kolottanut joten jätimme sen väliin. Reitin alussa oli Metsähallituksen infopiste. Polku kulki ensin vanhaa hevostietä ja siitä oli polun varrella infotauluja. Sitten tultiin näköalapaikalle, josta näkyi henkeäsalpaavat korkeuserot. Sen jälkeen laskeuduttiin rotkon pohjalle ja kuljettiin kolmen jääputouksen, Jaska Jokusen, Mammutin ja Ruskeavirran ohi. Siitä jatkettiin Kanjonilaavuille, jossa oli hyvä pitää evästauko ennen nousua takaisin parkkipaikalle. Se osuus olikin koko reitin raskain, kun korkeuseroa oli 100 metriä!

Korouoman pohjalla kulkeva vaellusreitti on lyhennetty 20 km:n mittaiseksi. Pirunkirkolta Kanjonilaavuille johtava reitti on poistettu käytöstä. Viime kesänä on avattu uusi 5 km:n pituinen reitti, Piippukallion pihaus. Se on kierrettävissä vain sulan maan aikaan, ja on talvella on liian vaarallinen kuljettavaksi. Toivottavasti päästään tulevan kesän tai syksyn aikana sekin kiertämään.

Itse olin Korouomassa (ja myöskin Posiolla!) ensimmäistä kertaa, mutta kuuleman mukaan se on upea kaikkina vuodenaikoina, joten kerta ei varmastikaan jää viimeiseksi!

Korouoman kulkuyhteydet ja kartat löytyvät täältä.~Hannele~

2 kommenttia:

  1. Voi miten mahtavat jääputoukset ja maisemat<3. Näkemättä on meilläkin tuo paikka, vielä :).

    VastaaPoista
  2. Minä olen käynyt tuolla vain kesäaikana. Varmaan mykistävä myös talvella. :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥