8.6.2021

Kesäkohde 1, Ylimattila Arboretum

Jo kahtena kesänä olen tehnyt postauksia kivoista kesäkohteista, ja niin ajattelin tehdä tänäkin kesänä. Aiempia kesäkohteita olen listannut viime kesänä ja olen sen nyt päivittänyt ajan tasalle. Postaus löytyy täältä.

Tämän kesän ensimmäinen kohde on Pyhäjoen Parhalahdella sijaitseva Ylimattila Arboretum. 

Nettisivuilla kerrotaan näin:

"Alueella on ryhmät mm. eri koivulajeille, havuille, pihlajille, havu-pensaille, ruusu- ja koristepensaille, köynnöksille, perennoille, omenapuutarha ja pieni hyötytarha. Ylimattila Arboretum on Pohjois-Suomessa yksi harvoista yleisölle avoimista puulajipuistoista (102 havupuu- ja 60 lehtipuuljia, 132 pensaslajia, 18 köynnöslajia ja n. 640 perennaa).  Hyötytarhassa on eri herukkalajeja Arboretumille on kerätty pääasiassa sellaisia kasveja, jotka menestyvät Pyhäjoen alueella ja sen ympäristössä. Noin 30 eri lajia on I-III vyöhykkeen kasveja"

Noin hehtaarin suuruinen puisto on rakennettu vuosien 2011-2012 aikana ja sitä hoidetaan talkoilla Parhalahden puutarhayhdistyksen toimesta. Puiston on suunnitellut Outi Tuomivaara. Se sijaitsee ihan 8-tien läheisyydessä joten esimerkiksi rantatietä kulkeville turisteille se on oivallinen paikka vaikka pieneen evästaukoon. Alueelta löytyy myös huussi. Tilauksesta on saatavissa myös alueen esittely, yhteystiedot löytyvät nettisivuilta. Ylimattila Arboretum löytyy osoitteesta Ylimattilantie 9, PyhäjokiHyvistä kesäkohteista otan vinkkejä vastaan tänäkin kesänä :)

~Hannele~

7 kommenttia:

 1. Hieno paikka näillä korkeuksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ei taida vastaavia kovin paljon täällä päin ollakaan 🤔

   Poista
 2. Kivan näköinen paikka. En oo tuon olemassaolosta tienny mitään :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä työmatkoilla aloin miettiä että mikähän paikka,se tuo on kun tien varressa on kyltti ja googlettelin. Viime kesänä pikaisesti piipahdin mutta silloin oli niin aikaista ettei juuri mikään kukkinut vielä. Nyt tähtäsin tarkoituksella omenankukkien aikaan 😍

   Poista
 3. Hei, kaunis puisto. Helvetinkolu Ruovedellä on myös mielenkiintoinen luontokohde nimestä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin nähnyt sieltä kuvia, täytyy kyllä ehdottomasti käydä! Kansallispuistoja olisi mukava kiertää enemmänkin 😊

   Poista
 4. Kiitos vinkistä! Taidan kyllä pyörähtää tuolla kesän aikana:)

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥