11.2.2018

Maidoton ja gluteeniton kakku moussetäytteellä

Tein eiliselle tilauksesta pienen maidottoman ja gluteenittoman täytekakun.
Pohjaksi tein ihan vain gluteenittoman kääretorttupohjan, josta sain leikattua
sopivasti 17 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan 2 kokonaista ja 2 puolikasta ympyrää. 
Laitoin alimmaiseksi ja päällimmäiseksi kokonaiset ja keskelle puolikkaat. 
Täytteeksi tein maidottoman moussen ja se olikin laatuaan ensimmäinen tekemäni.
Mielestäni maku oli hyvä, eikä poikennut juurikaan maidollisesta versiosta.
Tämä kakku toimi samalla koekakkuna muutaman viikon päästä oleviin häihin.
Tätä kakkua en kostuttanut ollenkaan, koska täyte oli kaadettaessa aika
löysää ja kuulemma oli riittävästi kostunut. En myöskään nyt laittanut kakun ja
sokerimassan väliin kreemiä, koska kakku syötiin niin pian mutta häihin tulevaan 
on kreemi laitettava, koska se täytyy tehdä jo edellisenä päivänä.
Pinnasta olisi toki tässäkin saanut sileämmän jos olisi laittanut kreemin väliin mutta tällä 
kertaa oli pakko vähän oikaista, jotta ehdin saada kakun valmiiksi määräaikaan mennessä :)



Maidoton ja gluteeniton kakku moussetäytteellä

Pohja:
4 kananmunaa 
1,5 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Sekoita leivinjauhe perunajauhoihin ja siivilöi muna-sokerivaahtoon
vähitellen, varovasti sekoittaen. Paista 200 asteessa n. 10 min.
(olen huomannut että 225 asteessa gluteeniton pohja tummuu nopeammin pinnasta kuin tavallinen)

Täyte:
200g vadelmahilloa
1 tl vaniljasokeria
(halutessaan sokeria)
4 liivatetta
2 rkl vettä

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
Vaahdota vispi-valmiste ja lisää joukkoon mustikka-"jugurtti",
vadelmahillo sekä vaniljasokeri. (ja halutessaan sokeria)
Kuumenna vesi kihumispisteeseen, purista liivatteista vesi pois ja
liuota ne kuumaan vesitilkkaan. 
Lisää liivateseos mousseen ohuena nauhana koko ajan vatkaten. 

Kokoa kakku tuorekelmulla vuorattuun vuokaan.
Laita ensin kokonainen ympyrä ja kaada päälle puolet moussesta.
Laita sitten puolikkaat ja kaada päälle loput moussesta.
Lisää päällimmäiseksi kokonainen ympyrä, peitä kelmulla ja
anna hyytyä jääkaapissa yön yli tai vähintään muutama tunti.

Kumoa kakku lautaselle ja kuorruta sokerimassalla.
Koristele esim. marengeilla ja pensasmustikoilla.



Kivaa laskiaissunnuntaita!

~Hannele~


15 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! Varmasti tulee itselläkin käyttöön myös uudelleen :)

      Poista
  2. Oi, miten kauniin ja herkullisen näköinen kakku! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! On kyllä ollut mukava tehdä kakkuja pitkästä aikaa :)

      Poista
  3. Miten kaunis kakku! ♡ Marengit ovatkin kiva (gluteenitin) koriste!

    VastaaPoista
  4. Ihanan hempeän ja talvisen näköinen kakku! :)

    VastaaPoista
  5. Onko 10 min. oikeasti riittävä paistoaika? Oma on ollut nyt melkein vartin ja tikkutestin mukaan yhä raaka. Uuni on tavallinen, ei kiertoilmauuni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, nyt vasta huomasin! Tuo 10 minuuttia siis kääretorttulevylle, niin kuin tämän kakun olen tehnyt. Mutta kakkuvuoassa vähintään puoli tuntia 175 asteessa :)

      Poista
  6. Kiitos ohjeesta, tämä kakku on juuri hyytymässä ja täytteen maku oli kyllä herkullinen! Täytettä vain tuli varmaan tuplasti yli tarpeiden :D 18 cm kakusta tuli valtavan korkea, vaikken laittanutkaan kaikkea täytettä kakkuun, vaan tein loppusatsista pieniä jälkiruokia. Kakun kumpaankin väliin tuli n. 5 dl täytettä. Onneksi laitoin todella korkean reunakalvon. Saa nähdä, miten kakku pysyy pystyssä, ainakin tuolla 4 liivatteella luulisi pysyvän. Huomenna sitten kokeilen tehdä päälle marenkikreemin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä ihmettä, saitko tuolla ohjeella niin paljon täytettä että 5dl molempiin väleihin ja vielä jäi yli? :D

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥