31.7.2012

Jotain ihan tavatonta...


...on se että tässä talossa on leivottu ruisleipää!
 Ohjeen  laittoi Katja viime viikolla


Ruisleipä

Taikinan juuri edellisenä päivänä:

1 l piimää
½ l lämmintä vettä
50 g hiivaa
1,5 l ruisjauhoja

Seuraavana päivänä:

50 g hiivaa
1 dl vettä
2 rkl suolaa
ruisjauhoja
vehnäjauhoja

Tee taikinan juuri illalla ja jätä lämpimään paikkaan muhimaan. 
Seuraavana päivänä liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää juureen suolan kera. 
Alusta ensin ruisjauhoja taikinaan jonkin verran.
 Lopuksi alustat vehnäjauhoja niin, että taikina alkaa tuntua kunnon leipätaikinalta. 
Tämä taikina ei kauheasti ala irrota kädestä, mutta oikean paksuuden oppii tuntemaan kädessään. 

Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa. 

Leivo reikäleiviksi runsaasti jauhotetulla alustalla. Pistele haarukalla ja anna kohota.
 Paista 225 asteisessa uunissa. Paras leipä tulee oikeassa leivinuunissa. 


Leivinuuniahan meillä ei oo mutta
herkullista tuli sähköuunissakin.
Ja ilmakin muuttui illasta ihan sopivaksi leipomiseen.
En tiiä laitoinko suhteessa liikaa vehnäjauhoja
vai kuuluuko leipien olla näin vaaleita?
Mutta syömistä se ei hidasta ollenkaan :)

Seuraavaksi menee kokeiluun saaristolaisleipä
jonka ohjeen laittoi Mia.
Lisää leipäohjeita kehiin vain :)
~Hannele~

24 kommenttia:

  1. Ihana saada uusia reseptejä! Ruisleipää en olekaan koskaan tehnyt (uskaltanut tehdä)... Pitää varmaan vielä joskus kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Muistaakseni oon joskus 15 vuotta sitten kokeillut ruisleipäaineksista tehtyä leipää huonolla menestyksellä ja sen jälkeen en oo uskatanut kokeilla :D Ei muuta kuin testaamaan!

      Poista
  2. Täytyypä kokeilla, hyvältä näyttää!
    Kiva kun laitoit leipäohjeita hakuun, siitä on iloa meille muillekin :)
    Leipomisiloa huomisellekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja maistuu myös :)
      Uusia ohjeita on kiva kokeilla ja hyvä välillä leipoa myös leivänpuolta eikä aina makeaa ;)

      Poista
    2. Niin, en minä tänään vielä jaksa leipoa ;)

      Poista
  3. Mulla on aito juuri sekä tiinussa että pakkasessa kavereille jakamista varten. Jos haluat, niin voin sulle postissa laittaa tulemaan ( kerran pistin yhelle kamulle Englantiin :D Pari päivää ja oli perillä ja heti kun laitti leivän tulemaan, ei mennyt juuri pilalle ). Mun käyttämään ohjeeseen ei tule muuta kuin ruisjauhoja, vettä ja hiven suolaa. Ja on sit muuten hyvää! Taikinan aloittamisesta tosin menee aikaa, että saa leipää maistaa. Kolmantena iltana vasta pääsee syömään - mutta ei oo liian suurtöinen juttu. Jos haluat, niin pistä viestiä tulemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No huippu, minäpä laitan viestiä!
      Taitaa tulla kyllä suorituspaineita :D

      Poista
  4. Minä teen saaristolaisleipää tällasella ohjeella: 1 litra piimää, 75gr hiivaa, 1rkl suolaa, 3dl siirappia, 3dl vehnäleseitä, 3dl kaljamaltaita, 3dl ruisjauhoja, 10dl vehnäjauhoja. Anna nousta liinan alla 2 tuntia ja laita sitten leipävuokiin ja paista 175° 2 tuntia. Sivele pari kertaa paiston aikana siirappivedellä ja sitten vielä kerran kun otat uunista pois. Ohje on hiukan erilainen kuin Mian antama ohje. Tällä ohjeella tulee hiukan korkeempia leipiä. Olen tehnyt tällä ohjeella todella monta kertaa ja muillekkin kuin meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saaristolaisleipää täytyy kyllä kokeilla vaikka pelkäänkin ettei saa suurta suosiota, taitaa olla aika makea? Ainakin joululimppu on sellainen mikä meillä ei kulu. Mutta kokeilla täytyy että pääsee maistamaan :)

      Poista
    2. Graavikalan kanssa saaristolaisleipä maistuu mahtavalta. Kannattaa kokeilla.

      Poista
  5. Nam! Tunnen tuoksun nenässäni ja kuola alkoi valumaan...nokare voita päälle ja voilá!

    VastaaPoista
  6. Voi miten mukavaa, että aloit kokeilla. Ihan on sen näköistä kuin pitääkin, eli aika vaaleaksi jää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kiitos vielä ohjeesta! Hyvä tietää että ne saa ollakin vaaleita.
      Oli muuten elämäni ensimmäinen kerta kun tein reikäleipiä!

      Poista
  7. NAMS!Mun mies leipoo aina kausittain meille ruisleivän,ja leivinuunissa tietenkin:)Lapset ei niinkään välitä,mutta mulle maistuu...aeto kotona leevottu leepä se parasta on:)
    Ja tässäpä sulle savolaisen rieskan ohje:
    Juuri:1 l nestettä(vettä,maitoa tai piimää)
    n. 1 l ohrajauhoja(löysähkö velli)
    1 pala hiivaa
    Annetaan seistä jonkin aikaa,esim.tunnin verran,voi seistä paljon pitempäänkin.
    Lisätään kaurapuuroa 1/2 l ( reilusti)
    vehnäjauhoja
    Annetaan kohota kaksinkertaiseksi.Pyöritellään rieskaksi,jota kohotetaan.Paistetaan 200 asteessa n.1/2 h.
    Kokeilepa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivinuuni ois niin makia! Mutta ei sitä varmaan helteillä tulis lämmitettyäkään :)
      Tuo rieska-nimi on jännä kun se merkkaa eri puolilla Suomea ihan erinäköisiä leipiä.
      Mutta kokeiluun menee tämäkin, kiitos!

      Poista
  8. Olen haaveillut ruisleivän tekemisestä ja ylipäätään aktiivisemmasta leivänleipomisesta.. Pitäisi melkein kokeilla tätä. Alkaa nimittäin ruispalat, sun muut puikulat tökkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama homma! Se onkin mielessä että sais leipävalikoimaan kotona vähän vaihtelua :)

      Poista
  9. Tätä pitää kyllä koittaa! Ei oo tuoreen leivän voittanutta :) Saaristolaisleipä on tosi ihanaa kans!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saaristolaisleipää on jo niin moni kehunu että pakkohan sitä on kokeilla. Ja kaveriksi lohta niin kuin joku kehui :) Tänään ois kyllä ihan leipomispäivä kun vettä sataa!

      Poista
  10. Ruisleipään en laita vehväjauhoja enkä hiivaakaan.Kun hapahtaa hiukan pitempään,niin nousee kyllä.Laitan taikinaan kuminaa,kaikki eivät siitä tykkää.Leipomisiloa eteenkin päin.

    VastaaPoista
  11. Vastaukset
    1. Hmmm, tuohon en kyllä osaa vastata kun en koskaan oo oppinut puhumaan taikinoista kiloissa :D Ja nyt hoksaan että enpä oo leipääkään ehtinyt tehdä aikoihin!

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥