Jälleen on aika poimia pihojen periltä ja pientareilta nokkosen voima talteen. Sama aihe toistuu
täällä blogissakin kevät toisensa jälkeen :D Nokkoslätyt kuuluvat toukokuun perinteisiin ja toissa iltana
herkuttelimmekin niillä taas. Nyt nokkoset ovat parhaimmillaan, kun eivät ole vielä kasvaneet liian isoiksi.
Ja tänäkin keväänä kerätään nokkosia ja pakastetaan talteen tulevan vuoden varalle.
Pienet nokkoset voi kerätä varsineen, mutta isommista pelkät lehdet. Ensin ne huuhdotaan hyvin
ja sen jälkeen ryöpätään eli keitetään vedessä muutama minuutti. Sen jälkeen valutetaan/huuhdellaan
ja soseutetaan tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Sosetta voi käyttää pinaatin tapaan
esimerkiksi keittoon tai lättyihin. Puolen litran lättytaikinaan laitan sosetta n. ½ dl Smoothieen
en ole vielä kokeillut, mutta ajattelin jonkinlaista vihersmoothieta testata nokkosta hyödyntäen.
Nokkoslätyt
5 dl maitoa
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 kananmunaa
1½ rkl öljyä
½ dl nokkossosetta
voita paistamiseen
Kaada maito kulhoon ja vispaa joukkoon muut aineet. Anna taikinan turvota n. 30 minuuttia.
Kuumenna paistinpannu, lisää pannulle voita ja paista lätyt molemin puolin kauniin ruskeiksi.
Herkuttele esim. marjojen, hillon tai perinteisesti sokerin kanssa. Täydellinen kesäherkku!
Keräättekö nokkosia ja miten käytätte sitä? Uusia käyttökohteita kuulisin mielelläni :)
~Hannele~
Täälläkin on jääkaapissa iso kulhollinen nokkosia. Pitäis ensin ne ryöpätä, niin saisi huomenna herkut päivälliseksi. :)
VastaaPoistaMinä vasta yhden lättytaikinan verran keräsin, vielä pitää kovasti kerätä :) Olikohan viime kesä vai edellinen kun kuopus oli kerännyt itsekseen ämpärillisen nokkosia, että sai nokkoslättyjä :D
Poista