20.4.2016

Simaa ja munkkeja

Hyvin usein on jäänyt vapuksi sima tekemättä mutta
tänä vuonna olenkin etuajassa. Syynä siihen on 
Blogiringin ja Suomen Sokerin kampanja, jossa
Blogiringin bloggaajat valmistavat simaa ja muita vappuherkkuja.
Fariinisokeri-pussin kyljessä on hyvä perusohje simalle. 
Muunsin itse sitä sen verran, että laitoin pelkästään
fariinisokeria ja sitruunan tilalla käytin limeä.
Pelkkää fariinisokeria käytettäessä simasta tulee tummempaa.
Siman voi myös maustaa eri tavoin, Sekä tämän kevään,
että viime kevään kampanjasivuilta  löytyy mm. granaattiomenalla,
 rosmariinilla, mansikalla, inkiväärillä ja jopa chilillä maustettuja
juomia. Vain mielikuvitus on siis rajana! 
Viime kevään kampanjan reseptien pohjalta on tehty myös
reseptivihkonen joka on jaossa joissakin ruokakaupoissa.
Nappaa ihmeessä mukaan ja sattuu kohdalle :)

Sima

4 litraa vettä
500g fariinisokeria
(tai 250 fariinisokeria ja 250 kidesokeria)
2-3 limeä
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
rusinoita

Laita sokeri astiaan.
Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi
ja kaada sokerin päälle. Lisää loput vedestä
sekä limen mehu. Kuori joukkoon myös hyvin
pestyä limen kuorta antamaan lisää makua.
Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Liota hiiva
tilkkaan nestettä ja lisää seokseen.
Anna käydä n. vuorokausi huoneenlämmössä.
Laita jokaisen pullon pohjalle muutama
rusina, poista limen kuoret ja pullota sima.
Sima valmistuu viileässä n. viikossa ja huoneen
lämmössä kolmessa päivässä. Sima on valmista
kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä valmis
juoma viileässä ja käytä viikon kuluessa.


Tee siman kaveriksi vaikkapa munkkeja.


Kuohkeat munkit

5 munaa
3 dl sokeria
8 dl maitoa
2 hiivapalaa
1.5 tl suolaa
2 tl kardemummaa
reilu 1.5 kg vehnäjauhoja
250 g voita
1.5 litraa rypsiöljyä paistamiseen
sokeria 


Vaahdota kananmunat ja sokeri.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liota joukkoon hiivat ja 
lisää  seos munasokerivaahtoon.
Lisää mausteet, suurin osa jauhoista sekä voisula.
Tee taikina käsin, se saa jäädä aika löysäksi.
Anna taikinan turvota.n. 20 min lämpimässä paikassa.
Jaa taikina kolmeen osaan. Kaulitse n. 2-3 cm paksuiseksi.
 Jauhota alusta hyvin, jotta se ei tartu kiinni.
Käytä muottina esim. juomalasia, painele sillä ympyröitä ja tee reiät sormilla. 
Kuumennä öljy kattilassa ja paista munkit kauniin ruskeiksi.
Sokeroi heti ja nautiskele!

Vinkkinä muuten, että kinuskipiirakan kuorrute on alunperin
munkkien kuorrute. Sillä tuleekin aika herkullisia munkkeja ;)

Viime vapuksi tein churroja, niitä kannattaa kokeilla myös!








Yhteistyössä Suomen Sokeri




Monenlaisia herkkuja löytyy myös Pinterest-taulustani.

~Hannele~


9 kommenttia:

  1. Oijoi mitä herkkuja! Kotitekoinen sima ja munkit ovat kyllä ihan parhaita <3 Iloa loppuviikkoosi!

    VastaaPoista
  2. Herkulliselta näyttää. Voi kun saisin aikaiseksi tehdä tänä vuonna simaa.
    Hyvää keskiviikko päivää sulle!

    VastaaPoista
  3. Hei vaan,laitatko kun sima käy siihen kannen päälle vai ihan ilman mitään?Tätä olen monesti miettinyt,enkä oikein ole löytänyt vastausta.Ihania herkkuja,nam! Teijat

    VastaaPoista
  4. Sima ja munkit - ihan parasta!

    VastaaPoista
  5. En olekaan tehnyt simaa moniin vuosiin. Tänä vuonna ajattelin tehdä simaa ja ehkäpä munkkejakin.
    Voisin varmaankin puolittaa tuon munkkiohjeen, kun meillä ei ole niin paljon syöjiä täällä :)
    Kiitos ohjeista!

    VastaaPoista
  6. Nam, tuoreet munkit kyllä maistuisi.. Simasta en itse välitä, mutta joka vuosi sitä silti tulee lapsille tehtyä..

    VastaaPoista
  7. Yleensä olen simaa tehnyt joka vapuksi, mutta nyt taitaa jäädä tekemättä. Mieskin on matkoilla, joten yksinäni pitäisi sangollinen juoda...
    Sima ja munkit ovat kyllä tosi herkkua!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥