19.6.2022

Kesäkohde 1- Aapan tuvan kesäkahvila

Kolmena kesänä olen jakanut vaihtelevan määrän erilaisia kesäkohteita ja koska näköjään olen kaikenlaisia perinteitä rakastava ihminen, jatketaan tietysti tänäkin kesänä! Kesän 2022 kesäkohteiden sarja startataan syntymäkunnastani Kannuksesta ja Mäkiraonmäeltä.

Mäkiraonmäki oli aikoinaan Kannuksen kirkonkylän keskus ja kirkon ohella ainoa vuoden 1934 tulipalossa säilynyt kokonaisuus. Nykyään Mäkiraonmäki toimii museo- ja kulttuurikeskuksena ja siellä on mm. työväentalo, vanha kunnantalo, kotiseutumuseo (lisää tietoa löytyy täältä). Sofian lavalla järjestetään kesällä keskiviikkoiltaisin pihasoittoja. Yksi alueen rakennuksista on Aapan tupa ja siellä on jo vuosia toiminut kesäisin 4H-nuorten pyörittämä kesäkahvila. Reilu viikko sitten olin viettämässä vapaapäivää Kannuksessa ja kävimme kuopuksen ja tätini kanssa kahvilla. Tarjolla oli niin makeita kuin suolaisiakin herkkuja, erityisesti pavlovalle lämmin suositus! Tuvassa oli ihana, vanhan ajan tunnelma, kyllä kelpasi istahtaa kahville pitkän pöydän ääreen. 

Aapan talon huoneisiin on tehty myös pieni koulumuseo, johon tietysti tutustuimme samalla reissulla. Esillä oli entisaikojen koulutarvikkeita ja urheiluvälineitä, kuten esimerkiksi maasepän tekemät luistimet. Pullossa olevan käärmeen on aikoinaan löytänyt kotikylältäni kaksi koulupoikaa. Vuosilukua en huomannut, mutta täytyy siitä jo muutama vuosikymmen olla koska toinen noista pojista oli minun isäni kummisetä. Hyvin on käärme siis säilynyt kaikki nämä vuodet. 

Aapan kahvila löytyy osoitteesta Mäkiraontie 1, Kannus. Avoinna kesällä 2022 keskiviikosta lauantaihin: ke klo 15-20, to-pe klo 13-18 ja la klo 10-15. Avoinna 31.7. saakka. Kesäaikaan kahvilasta voi myös ostaa liput kotiseutumuseoon ja Oskari Tokoi-museoon. 

 
~Hannele~

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen kohde, kiitos vinkistä! Tuo rakennus jo itsessään on upea. Koulumuseo kiinnostaa. Kajaanin Paltaniemellä on vanha koulu, joka on nykyään kylätalo. Piharakennuksessa on koulun vanhoista kalusteista ja opetusmateriaaleista koottu luokkahuone. Aurinkoista juhannusviikkoa sinulle!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥