17.2.2021

Gluteenittomat laskiaispullat

Tämä postaus gluteenittomista laskiaispullista piti tehdä jo viime viikolla, laskiainen ehti välissä olla ja mennä mutta kukapa estää syömästä laskiaispullia muulloinkin? Nämä pullat tein viemiseksi pari viikkoa sitten kun menin päiväkahville Kaunis piirto-bloggaajaan kauniiseen kotiin. Ohjeen löysin täältä kun etsin nimenomaan sellaista pullan ohjetta jossa käytetään ksantaania. Joku on joskus minulle vinkannut että käyttämällä sekä psylliumia että ksantaania tulee gluteenittomasta pullasta parempaa. Pullat pysyvät niiden avulla paremmin kasassa. Ohjeessa on käytetty Semperin jauhoja mutta itse käytin Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta. En mitannut tarkkaan loppuun asti mutta sitä en ihan tuota 8 desiä laittanut. Taikina pitää malttaa jättää niin löysäksi että sen juuri ja juuri saa leivottua, jotta pullista tulee pehmeitä. Tauvonpaikan Kaisu oli kokeillut ohjetta tuolla Semperin jauholla ja sanoi tuon 8 desin olleen juuri sopiva. 

Gluteenittomat laskiaispullat
12-15 kpl

3 dl maitoa tai vettä
25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1,25 dl sokeria
1 kpl kananmunia
2 tl kardemummaa
Noin 8 dl Semperin gluteenitonta hienoa jauhoseosta
(itse käytin Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta mutta vähän vähemmän)
0,5 tl ksantaania
100 g voita (itse laitoin sulatettuna)
1 kananmuna voiteluun
raesokeria

Liota tuorehiiva kädenlämpöiseen nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin. Muista kuivahiivaa käyttäessäsi että nesteen tulee olla yli 42-asteista. Lisää psyllium ja anna turvota 5 minuuttia. Lisää nesteeseen kananmuna, suola, kardemumma ja sokeri. Sekoita ksantaani osaan jauhoista. Lisää jauhoja pikkuhiljaa vaivaten, Lisää loppuvaiheessa voi (alkuperäisessä ohjeessa huoneenlämpöinen nokareina mutta itse laitoin sulatettuna) Malta jättää taikina niin löysäksi että juuri ja juuri saat sen käsissä pyöritettyä palloiksi. Näin takaat, että pullista ei tule liian kovia. Gluteenittomat pullat leivotaan heti ja kohotetaan vain kerran.  (Itse tein niin, että otin kulhosta suoraan taikinaa ja pyöritin käsien välissä palloiksi) Anna kohota liinan alla lähes kaksinkertaiseksi, voitele kananmunalla, laita päälle raesokeria ja paista uunista riippuen 200-225 asteessa 10-15 minuuttia.

Leikkaa jäähtyneistä pullista kansi ja täytä pullat kermavaahdolla sekä hillolla, mantelimassalla tai millä ikinä haluatkin. Päälle voi laittaa siivilän läpi vielä tomusokeria.





~Hannele~

4 kommenttia:

  1. Gluteenittomat kermalla ja hillolla täytetyt pullat sopivat tarjottavaksi muulloinkin kuin laskiaisena 😍👍 Näyttävät niiiin herkullisille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin! Jännä ettei laskiaispullia tule muulloin tehtyä, vaikka ovat niin hyviä ♥

      Poista
  2. Tämä resepti oli kyllä oiva. Minä en ollut ennen ksantaania käyttänyt ja jos pullan onnistuminen on siitä kiinni, niin jatkossa käytän.
    Hyvää pullaa pakasteesta sulatettunakin. Teen toistenkin! Ja tosiaankin se yksi paketillinen Semperin jauhoja riitti annokseen. Lisätä ei kannata, sillä se taikinan märkyys kuului asiaan.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥