26.3.2019

Gluteenittomat ja maidottomat sämpylät

En ole aikaisemmin leiponut gluteenittomia sämpylöitä, mutta nyt ajattelin aloittaa
harjoittelun kun töissä pitää silloin tällöin niitä leipoa. Töissä siis tein alkuviikosta näitä 
ja nyt kotona kokeilin uudelleen. Käytin samaa ohjetta, jolla teen aina normaalitkin sämpylät.
Jauhoiksi vaihdoin Virtasalmen viljatuotteen vaalean gluteenittoman jauhoseoksen.
Gluteenittomien sämpylöiden leivonta eroaa tavallisista eniten siinä, että niitä kohotetaan
vain kerran. Leivotaan siis heti ja annetaan pellillä kohota. Jätän tavallisten sämpylöiden
taikinan aina aika löysäksi jotta saan mahdollisimman pehmeitä sämpylöitä. Tämän 
taikinan jätin vielä vähän löysemmäksi, mutta aavistus enemmän olisi voinut olla
jauhoja, koska nyt sämpylöistä tuli aika matalia. Mutta harjoitus tekee mestarin :)

Gluteenittomat, maidottomat sämpylät:
12-15 kpl

7,5 dl kädenlämpöistä vettä 
1 pala hiivaa
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
½-1 dl öljyä
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
(voi laittaa vähän enemmän) 

Liota hiiva veteen ja lisää sekaan suola, sokeri, kaurahiutaleet ja öljy.
Sekoita jauhoja vähitellen joukkoon, jauhot tuntuvat vähän turpoavan hetken päästä,
joten ei haittaa vaikka odottelee loppuvaiheessa muutaman minuutin ja lisää jauhoja
sitten vielä tarvittaessa. Muotoile taikinasta palloja pellille ja anna kohota ainakin 
puoli tuntia. Paista 225 asteessa kunnes pinta saa kauniin värin. (en katsonut kelloa)





Koululaiset tulivat äsken koulusta ja maistoivat sämpylöitä. Ensin osa nyrpisteli että ei voi olla
gluteeniton leipä hyvää. Mutta maistettuaan totesivat että jos ei tietäisi niin luulisi tavallisiksi :)

Täällä jatketaan vapaapäivän viettoa, aurinko paistaa ja kevät on ihan nurkan takana 

~Hannele~

6 kommenttia:

  1. Näyttää hyvin onnistuneen sun sämpylät!Pitää kokeillakin tuota jauhoa.Me leivoimme gluteenitonta tiikerikakkua ja se onnistui hyvin.Nynyään teen kainen gluteenittomana.Pullaa teen vehnäjauhoon,se ei ole onnistunut gluteenittomana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gluteenitonta pullaa en ole itse vielä kokeillut, pitäis sitäkin alkaa harjoittelemaan. Vuokakakuissa ei kyllä juuri eroa huomaa tavallisen ja gluteenittoman välillä. On vähän tuo gluteeniton leivonta ja jauhovalikoima kaupoissa kehittynyt vuosien mittaan :)

      Poista
  2. Kännykkä väänsi kirjai.et toiseen muotoon.Siis Nykyään teen kaiken gluteenittomana.

    VastaaPoista
  3. Hyviltä näyttävät nuo sämpylät! Leivon lähes kaiken gluteenittomana, mutta sämpylöistäni tulee aina vielä litteämpiä kuin nuo sinun leipomasi. Gluteeniton pulla onnistuu hyvin Farinan/Vuohelan herkun valmiista pullataikinaseoksesta, johon lisätään neste, hiiva ja muna muistaakseni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta pullataikinaseoksesta oonkin kuullut, täytyy kyllä rhdottomasti joskus kokeilla. Vaikka omassa perheessä ei tarvikaan olla gluteenitonta, on sen tarve muuten lisääntynyt. Harjoittelu ei siis ole pahitteeksi :)

      Poista
  4. Just tilasin Virtasalmen viljatuotteelta jauhoja niin varmasti menee heti kokeiltavaksi.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥