26.6.2017

Itse tehty viili

Yksi parhaista lapsuuden kesien makumuistoista on kotona
tehty viili. Maatalossa kun oltiin, viiliä oli kesäisin lähes
aina pöydällä valmistumassa. En tiedä mistä syystä sitä ei
yleensä talvisin tehty. Liekö tapa sitten peruja ajalta, jolloin 
taloissa oli talvisin kylmempi? Ehkä viili onnistui entisaikaan
vain kesällä? Oli miten oli, niin edelleen sen moni minun
lisäkseni mieltää kesäherkuksi. Itse olen tehnyt sitä lähinnä 
juhannuksena, kun olen hakenut tilalta maitoa heran keittoon.
Nytkin hain, mutta sen verran vähän jäi ylimääräistä, että
täytyi hakea kaupasta vanhanajan luomumaitoa lisäksi.

Viili valmistuu helposti, muttei ihan hetkessä.
Kupin pohjalle laitetaan 1 rkl viiliä "siemeneksi" ja kaadetaan 
päälle maitoa. Annetaan seistä huoneenlämmössä peitettynä 12-24 tuntia, 
kunnes viili on jämäkkää.  Valmis viili nostetaan jääkaappiin.

Meillä on jälkiruokakupit käyneet pikkuhiljaa vähiin, ja etsin
juhannusaaton aamuna kaupasta sopivia viilikuppeja.
Halpa-Hallista löysin sopuhintaan (6 paria n.10€)
3 dl vetoisia kahvikuppeja lautasineen. Ihan täydellisen
kokoisia viilikupeiksi ja kahvikuppeinakin pääsevät
käyttöön elokuun alussa kun juhlitaan tytön ripille pääsyä :)





Muuten, lapsena viili täytyi ehdottomasti syödä aina niin,
että ensin syötiin sokerilla peitetty kerma päältä ja sitten vasta loput :D

~Hannele~

13 kommenttia:

  1. Meilläkin tehtiin kun olin lapsi, viili ihan itse. Oli sellaiset laakeat lasikulhot.
    Minusta se kuori oli parasta, yritin säästää sitä viimeiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain vaiheessa äiti teki myös suoraan pieneen hinkkiin isomman määrän kerralla. Siinä tuli kermakerroksesta vähän liian paksu, joten minulla jäi se syömättä :D Melkein se kuori lopuksi kannattaisi syödäkin, jäisi paras maku viimeiseksi!

      Poista
  2. Puoliso -herra Kukkaro- on innostunut tänä kesänä kotiviilin tekoon, sitä on nytkin tekeytymässä.
    Samat muistot, keltainen kuori syötiin sokerin kanssa...Kiitos kauniista kuvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän tuntuu, että tämä vanha perinne voi hyvinkin herätä myös nuorempien keskuudessa :) Niin arvasin, että moni jakaa saman muiston! Kiitos ♥

      Poista
  3. Minunkin äiti teki tätä usein silloin, kun olin lapsi. Ja juurikin kesällä. Ja samalla tavalla syötiin, että pinta ensin pois. Mutta ei me siihen sokeria laitettu. Joskus saatettiin laittaa marjoja tai hillosilmä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat muistot monella :) Me taidettiin olla sokerihiiriä, ja ehkä vähän vieläkin :D

      Poista
  4. Itse en ole koskaan maistanut valmista viiliä, mutta mies on usein puhunut kuinka mummulassa sai juurikin kesäisin mummun itse tekemää viiliä. Oli kuulemma hyvää :) Täytyy ehkä itsekkin kokeilla,näyttää todella hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sun nyt täytyy! Miehelle makumatka takaisin lapsuuteen :D

      Poista
  5. Mä teen viilin aina purkillisesta viiliä ja litrasta maitoa yhteen isoon kulhoon. Viimeksi kokeilin viime talvena tehdä viiliä, mutta silloin se ei vaan onnistunut.. Sitä ennen oon aina tehnyt ainoastaan kesällä eikä mitään ongelmaa ole ollut.. Ehkäpä se viili vaatii nykyäänkin lämpöä.. :) (Ensi talvena viilit takan päälle tekeytymään..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äiti teki myös jossain vaiheessa isoon astiaan, mutta siinä tuli kermakerroksesta niin paksu, että paras osuus jäi viilin syönnistä pois :D On siinä sitten varmaan joku taika, jos ei vieläkään talvella onnistu :)

      Poista
  6. Olen jonkun kerran tehnyt viiliä, mutten muista oliko kesä vai talvi:)
    Jugurttiakin tein joskus...se ei tulekaan ihan niin helposti. Mutta hyvää sekin oli.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥