30.8.2014

Tärkeän asian puolesta.

Sain eräältä blogini lukijalta vinkin haasteesta, jossa pyydettiin jakamaan
tietoa tärkeästä kansalaisaloitteesta:

Itse kaikki 7 lastani Oulaskankaan sairaalassa synnyttäneenä (joukossa
yksi perätilasynnytys) en voi kuin kehua siellä saamaani hoitoa
ja opastusta. Niin kodikas ilmapiiri ja ihanat, asiantuntevat kätilöt.
Nyt kaikki pienet yksiköt ovat vaarassa sen vuoksi, että uusi
laki vaatii lastenlääkärin ympärivuorokautisen päivystyksen.
Tiedän todella monta tapausta, joissa lapsi on syntynyt niin nopeasti
että juuri ja juuri on lähisairaalaan ehditty. Pelkona on, että moni lapsi syntyy
autoon, jos täytyy ajaa yli 100 kilometriä tai pitemmästikin isompaan sairaalaan.
 Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa 10.10. asti ja vielä puuttuu paljon nimiä.
Tätä keräystä ennen kerättiin nimiä adressiin, ja siksi moni ajattelee jo
kirjoittaneensa (niin kävi minullekin). Käy siis tarkistamassa, oletko
jo allekirjoittanut tämän tärkeän aloitteen, järjestelmä kertoo 
kyllä jos yrittää toista kertaa osallistua. 

Jaan nyt haastetta eteenpäin ja haastan 
muutkin bloggaajat kopioimaan ja jakamaan alla 
olevan kuvan ja tekstin, jotta tietoisuus aloitteesta leviää!


"Kuvan pieni prinsessa sai syntyä Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa turvallisiin käsiin peppu edellä. Tilanne ei pelottanut äitiä, isää eikä synnytyksen hoitaneita kätilöä ja gynekologia, vaikka paikalla ei ollut lastenlääkäriä. Nyt päivystysasetus uhkaa sulkea synnytysosastoja ympäri Suomea. Vaarassa ovat kaikki alle 1000 synnytystä vuosittain hoitavat synnytysosastot sekä synnärit, joissa ei ole lastenlääkäripäivystystä tai sairaalan sisällä 24/7 päivystävää hätäsektiovalmiutta.
Nämä synnyttäjien ja vastasyntyneen turvallisuutta lisäävät kriteerit lisäävät myös kustannuksia, vaikka samalla maanlaajuisesti haetaan säästöjä saman asian kustannuksella. Lääkintöneuvos Timo Keistisen mukaan yhden synnytysosaston sulkeminen tuo 5 miljoonan säästöt. Kyseiseen laskelmaan ei ole huomioitu sitä, että synnytysten hoitaminen toisessa sairaalassa maksaa saman verran ja lisäksi matkakustannukset päälle!
Suomi on maailman turvallisin maa syntyä ja synnyttää. Voidaanko tästä enää parantaa, vai mennäänkö ojasta allikkoon? Esimerkiksi Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa nähtiin 1001 erilaista synnytystarinaa vuonna 2013. Nyt sairaanhoitopiirin johtavan sairaalan toimesta ei Oulaskankaalle luvata järjestää lastenlääkäripalvelua ja synnyttäjät jatkavat matkaansa Oulaskankaasta 100km päähän Ouluun tai 120km päähän Kokkolaan.
Pelkona on, että vauvat syntyvät tulevaisuudessa matkalle: ambulanssiin, taksiin tai perheen omaan autoon. Viime vuonna Oulaskankaalla synnyttäneistä äideistä 75 synnytti 1½ tunnin sisällä sairaalaan saapumisesta. Osa heistä toki ehtisi synnyttämään sairaalaan, mutta he jäisivät ilman ammattitaitoista apua: tukea, kivunlievitystä sekä vauvan voinnin seurantaa. Ja kuinka käy äidin ja vauvan, jos kotona ollessa sattuu esimerkiksi istukka irtoamaan ja matkaa seuraavaan synnytyssairaalaan on liian paljon? Pohjoisessa perhekoot ovat suurempia: lapsia syntyy perheisiin enemmän, kuin 1.7. Myös synnytykset ovat toinen toistaan nopeampia.
Synnytyssairaalat Oulaisissa, Kemissä, Salossa ja Savonlinnassa kaipaavat tukea. Alle 1000 synnytystä vuosittain hoitavat synnärit Kajaanissa, Mikkelissä ja Porvoossa saanevat toimintaansa jatkaa, kuka tietää..
Ystävällisenä pyyntönä esitän, että jokainen osoittaisi tukensa kannattamalla kansalaisaloitetta: "PÄIVYSTYSASETUKSEN MUUTTAMINEN SYNNYTYSTEN OSALTA".~Hannele~

8 kommenttia:

 1. Tämä kirjoitus pisti miettimään. Kiitos<3

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa, että saatiin tämä asia kiertämään! Monesti on tullut mietittyä, että mitähän konkreettista sitä voisi asian eteen tehdä. Ihmeen kauan kesti käyttää blogia väylänä. Minun kaikki kahdeksantoista lukijaa ja sinun yli kuusisataa - sehän tekee jo melkein 750 nimeä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä tekeekin :D Jo nyt asia näyttää levinneen useampaankin blogiin, toivottavasti tuo tulosta! En minäkään ois varmaan ite tajunnut tänne laittaa, onneksi on valppaita lukijoita :)

   Poista
 3. Itse olen 3 lasta synnyttänyt Oulaskankaalla. Aivan ihana paikka! Toivottavasti saadaan paljon nimiä!

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥