20.12.2012

Kahdeskymmenes luukku

Vähiin käy ennen kuin loppuu nää kalenteriluukut!
Eilen meillä tuoksui lanttu ja lapset tykkäs ;)
Meidän jouluun kuuluu lanttu-ja porkkanalaatikot,
"kotonakotona" oli myös maksalaatikkoa 
mutta sitä en voi ite sietää...
Perunalaatikko ei oo meidän joulupöytään kuulunut
mutta mitäs laatikoita teillä on jouluna?





Mulla on joka vuosi eri ohje, tänä vuonna otin

Lanttulaatikko
1,5 kg lanttua
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 dl keitinlientä
2 dl kuohukermaa
1 dl korppujauhoja
2 kananmunaa
1 dl tummaa siirappia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
1 tl suolaa
ripaus rouhittua valkopippuria
Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
OHJEET

Kuori ja paloittele lantut. Keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. 
Säästä keitinvesi. Soseuta lantut. Sekoita 1 dl keitinvettä, kerma ja korppujauhot 
ja anna turvota 5 minuuttia. Lisää seos lanttusoseeseen kananmunien,
 siirapin ja mausteiden kanssa. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (n. 2 l).
 Kuvioi pinta lusikalla ja ripottele korppujauhot päälle. 
Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin 2 tuntia.






Porkkanalaatikko
3 dl vettä
1,5 dl puuroriisiä
7 dl maitoa
1,5 kg porkkanoita
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 kananmuna
0,5 tl suolaa
3 rkl tummaa siirappia
ripaus rouhittua valkopippuria
Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
1 rkl voita
OHJEET

Kiehauta 3 dl vettä ja lisää riisit joukkoon. Keitä, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. 
Lisää maito ja anna hautua kannen alla lähes puuroksi. 
Keitä kuoritut ja paloitellut porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. 
Valuta ja soseuta porkkanat. Sekoita soseen joukkoon kananmuna ja mausteet.
Sekoita joukkoon riisipuuro. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (n. 2 l). 
Kuvioi pinta lusikalla ja ripottele korppujauhot pinnalle. Lisää päälle muutama voinokare. 
Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin 2 tuntia.


Tänään täytyy varmaan leipoa ja kuusikin
on vielä metsässä. Niin ja ne miljoona muuta hommaa
mutta siivouksista aion mennä siitä mistä aita on matalin.
Ja lasten joulujuhlaa juhlitaan illalla :)

Touhukasta torstaita 
~Hannele~
(enkä jaksa vaihtaa tuota lanttulaatikkkoa ;D)
Niin ja arvontaan ehtii vielä osallistua alempana!

6 kommenttia:

  1. Ehdottomastai lanttu- ja maksalaatikko ja löytyy meiltä perunalaatikkoa myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun suosikki on aina ollu porkkanalaatikko mutta oon huomannu että monille nimenomaan se lanttulaatikko on tärkein. Sitä pitää olla vaikkei kukaan siitä tykkäiskään kuulemma :D

      Poista
  2. Meillä jouluun kuuluu lanttu-, porkkana- ja maksalaatikko. Itse teen muut, mutta maksaan en koske. Anoppi tekee meille ne joka vuosi. Meillä on myös ollut joskus makaroonilaatikkoa ilman jauhelihaa. Noihin lanttu- ja porkkanalaaatikoihin mulla on vakio ohjeet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en koske siihen maksalaatikkoonkaan ;) Mulla ei monta ruokalajia oo mitä en voi oikeasti syödä, en sitten millään mutta maksalaatikko kuuluu siihen sarjaan!

      Poista
  3. Lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikot. Lapsena oli myös maksalaatikkoa, mut sitä äiti ei ole tehnyt enää (kymmeniin) vuosiin. Syödään siis porukalla mun vanhempien luona, niin kotiin en niin kauheasti mitään teekään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota perunalaatikkoa jotkut tekee myös ilman imellyttämistä, luulen että se menestyis meilläkin. Kerran koulussa oon tehny imellettyä perunalaatikkoa eikä se mun suosikkilistalle päässyt. Tai mistä sen tietää vaikka nyt jo tykkäiski, monestihan maku muuttuu vuosien varrella :)

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa ♥