16.3.2013

Pesupähkinöitä


Oon parin vuoden aikana siellä täällä koko ajan useammin 
törmännyt sanaan pesupähkinä. Ja mitä useammin niistä
oon lukenut/kuullut, sitä enemmän ne on alkaneet
kiinnostaa. Tänään kävin ostamassa niitä jonku verran
ja nyt testataan niiden toimivuus. 
Vinkkejä käyttöön ja kokemuksia kuulen mielelläni :)

Kopsasin wikipediasta vähän tietoia jos on jollekin
vielä ihan tuntematon käsite:
"Pesupähkinät ovat Sapindus-sukuun kuuluvan puun hedelmiä, 
jotka kasvavat trooppisilla alueilla ympäri maailman. 
Nimestään huolimatta ne eivät ole pähkinöitä, vaan luumarjoja. 
Ne ovat syömäkelvottomia, mutta niitä on käytetty vuosituhansia
 luonnonmukaisessa lääkinnässä ja pesuaineena Intiassa.
Pesuteho perustuu pähkinöiden kuorissa olevaan saponiiniin,
 joka liukenee yli 30-asteisessa vedessä ja toimii luontaisena pesuaineena"


Nähtäväksi jää, onko nämä meillä hetken hurma vai toimivatko¨
niin että jäävät vakituiseen käyttöön :)
~Hannele~

14 kommenttia:

 1. No tämä on kyllä uutta minulle. Mielenkiinnolla odotan tuloksia.

  VastaaPoista
 2. Olen myös kuullut ja lukenut, mutta en ole itse kokeillut, joten kiinnostuneena kuulen kokemuksistasi, jahka ehdit kokeilla!

  VastaaPoista
 3. Omistan.. Pieni kokemus niistä jo, mutta tällä hetkellä (en tiedä miksi) käytän hajusteettomia pesuaineita. Semmoisen kerron heti että valkoiseen pesuun pähkinöitä ei suositeltu. En muista mitä niille voi käydä, mutta en halunnut edes testata. Luulen että pesupähkinät tulevat taas kevään ja ulkoilmakuivauksien myötä käyttöön takaisin. Kerrohan myös omat kokemuksesi tästä, niin minäkin kun kaivan kaapin pohjalta takaisin käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis korjaan. En muistanut että niitä minulla on, siksi en varmaan ole käyttänyt niitä. Tuntuu monella muullakin unohtuneen kaappiin. :) hih*

   Poista
 4. Olen käyttänyt jo kauan ja olen ollut tyytyväinen. Ainoastaan valkoisen pyykin pesen pesuaineella, ei pähkinöistä niille haittaa ole, mutta valkoisuus saattaa himmetä. Muutama pähkinä riittää parille koneelliselle, sitten olen ottanut pussista sellaiset "lötsöt" pois. Kiinteät pähkinät sen sijaan vielä pesevät ihan hyvin. Ja pyykki ei tuoksu kuin puhtaalle. Jos haluaa tuoksua, voi viimeiseen huuhteluveteen lisätä vaikka eteeristä öljyä muutaman tipan, luki jossain. En ole itse kokeillut.

  VastaaPoista
 5. Kerro ihmeessä kokemuksistasi! Pesupähkinöistä olen itsekin monesti lukenut, mutten ole vielä saanut aikaiseksi kokeilla. Mielenkiinnolla jatkoa odotellen!

  VastaaPoista
 6. Hihii! Hitsin pesupähkinät! Tulipa kunnon DOH-fiilis kun luin otsikon. Ostettiin meinaan noin 1½ vuotta sitten pesupähkinöitä ja ne piti testata. Sitten tuli muutto tänne väliaikakotiin ja laitoin pussin jonnekin. Siellä se on vieläkin, siellä jossain.

  Mielenkiintosta lukea kokemuksiasi sitten pesupähkinöiden käytöstä. Jos vaikka seuraavassa muutosa ne meidänkin pähkinät aineellistuvat jostain ;D

  VastaaPoista
 7. Monta kertaa olen minäkin lukenut noista pähkinöistä, mutta en ole oikein uskonut niiden toimivuuteen. Miten kone pitäisi puhdistaa ennen käytön aloitusta ja onko jotain muuta mitä tulisi huomioida ennen käytön aloitusta.... ?

  VastaaPoista
 8. Minä kokeilin jotain vuosia sitten noita pähkinöitä ja meillä ainankin toimi hyvin, pesi pyykin todella puhtaaksi ja se tuoksu oli tosi mieto, pyykit tuoksui puhtaalle.
  Olen ihan unohtanut koko pähkinät, täytyypi ensikerran muistaa napata noita mukaan kauppareissulla.

  VastaaPoista
 9. Hei! Kovasti olen kiinnostunut pesupähkinöistä ja yrittänyt etsiä niitä kaupoista. Eli mistä niitä löytyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punnitse ja säästä-kaupasta löysin ite. Varmaan löytyy jo aika hyvin muualtakin, luulisin :)

   Poista
 10. Mä odotan mielenkiinnolla kommentteja! Aivan ihana, että otit kokeiluun, nää on kyllä kovin ekologinen ratkaisu. Ei ne varmasti ihan kaikkia tahroja ja ongelmia hoida, mutta useimmat varmastikin :)

  VastaaPoista
 11. Ostin pesupähkinöitä toissa jouluna markkinoilta, ja vielä ne on kokeilematta kaapissa...Mutta ihana kuulla mitä tykkäsit ja toimiko! :)

  VastaaPoista
 12. Mulla on kans ollut pari vuotta pesupähkinät kaapissa odottamassa että koska pääsis koneeseen. en oo uskaltanu vielä kokeilla.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥