22.9.2012

Kiva löytö!

Meidän äiti tekee omenasoseen aina vanhalla
sosemyllyllä ja oon itelle haaveillut sellaista myös.
Viime viikolla bongasin kierrätyskeskuksesta
kaksi sosemyllyä ja pussillisen teriä. Kun en
saanut selvää kumpaan myllyyn terät kuuluu
niin otin molemmat. Varmaan toisellekin löytyy ottaja :)
Ja kun sukulaisilta tuli pussillinen omenoita
niin pääsin tänään testaamaan eka kertaa
omenasoseen tekoa. Sosemylly helpottaa siinä, 
ettei omenoita tarvi kuoria vaan kuoret ja siemenet jää terän päälle.
Omenat lohkotaan kattilaan ja keitetään sen verran
että ne pehmenee. Mehumaijan höyryosalla
vois kuulemma myös pehmittää.
Sitten vain sosemyllyn läpi ja sen jälkeen 
kuumennetaan sen verran että sokeri sulaa joukkoon.
Enkä oo edes ihan varma teinkö kaiken ihan oikeaoppisesti :D











Ja nyt saunaan, kivaa illanjatkoa 
~Hannele~

24 kommenttia:

  1. Äitini käyttää myös sosemyllyä, ei tosin noin vanhaa, mutta saman tyylistä. Sen jälkeen valmistaa soseen "pitkänkaavan" mukaan uunissa ja siitä tulee marmelaadin tapaista... ja hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, tuo uunissa valmistaminen kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta!

      Poista
  2. Juuri tänään sain vanhemmiltani omenasosetta, joka todennäköisesti oli tehty just tuollaisella sosemyllyllä. Herkullista on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillekin joka syksy tulee äidin omenasosetta mutta kiva kokeilla itekin :)

      Poista
  3. Meilläkin oli lapsuuden kodissa tuollainen -oranssit muoviosat reunoissa!
    Herkullisia omenasosehetkiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on just niitä tavaroita joista tulee se nostalginen fiilis :)

      Poista
  4. nAM, IHANAA OMENAHILLOA VAIKKA KÄÄRETORTUNVÄLIIN:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aattelinki tehä näistä ainakin kääretorttua :)
      Nokkoslättyjen kaveriksi sopis myös, vielä ois nokkosta pakastimessa!

      Poista
  5. Ihanaa omenahilloa, lättyjä ja omppuhilloa nami;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, jokohan illalla herkutellaan :)

      Poista
  6. Minäkin teen juuri noin ja samanlaisella myllyllä! Pelkkää makeuttamatonta sosettakin voi laittaa rasioihin ja pakastaa. :) Omenat ja syksy!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku sanoikin että jättää sokerin pois ja pakastimeen :)

      Poista
  7. Tääki oottaa että joku kohta 'kauppittelis' omppuhilloa. Se että menen haalimaan omenoita itse jostain niin kohta anoppi soittaa että sillä on valmiina pussillinen omenahillopurkkeja. :D Noi on parhaita noi vanhat soseuttajat.

    VastaaPoista
  8. Noita ja muita "ennen vanhaan" keittiötyövälineitä näkee tosi paljon kirppiksillä. Tuollaiset ihanaiset saivat antaa tilaa sähkökäyttöisille serkuilleen ja nyt taas halutaan tehdä näillä vanhoilla värkeillä ruokaa. Musta noi on ihania ja niiden kanssa on tekemisen maku. Pitääkin seuraavalla kirppiskäynnillä kurkkia tuollaista.

    Oma omppuhillolempparini on omena-kaneli-vanilja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, kuulostaapa tuo sun hilloversio herkulliselta!

      Poista
  9. Tuollaisen myllyn minäkin tarttisin. Inhoan omenoiden kuorimista ja siemenkotien poistamista. Ja jollain nykyaikaisella yleiskoneella tulee ihan julmettu määrä tiskiä (niitä osia kun sitten piisaa).

    Omenakääretorttua tekee nyt mieli ;)

    -Tuija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama mulla! Ja varsinkin kun ne kotimaiset omenat on monesti niin pieniä että järki lähtee niitä kuoriessa! Mullakin tekee :)

      Poista
  10. tuollainen mylly oli lapsuuden kodissani,missähän lienee nyt:)Ja parasta omenasosetta tulee just tällä myllyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyseleppä jos se vaikka jossain lojuu tarpeettomana :)

      Poista
  11. Voih, omppuhillon on parasta! :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa ♥