Ajattelin, että minäpä jaan näin joulun lähestyessä saaristolaisleivän ohjeen, josta
tein syksyllä videonkin. Mutta enhän minä ollutkaan ottanut blogiin sopivaa kuvaa.
Mutta kaivelin arkistoja ja löysin kuvituskuvaksi entisessä työpaikassa ottamani
saaristolaisleipien kuvan. Se on sopivasti vähän jouluinen. Video löytyy lopusta.
Ohje on alunperin Sikke Sumarin, mutta siementen ja leseiden tarkemmat
määrät on peräisin Liian hyvää-blogista
Saaristolaisleipä:
1 litra piimää
1 pala hiivaa
2 rkl suolaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl ruisjauhoja
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
1 dl kauraleseitä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl kaurahiutaleita
3 dl maltaita
10-12 dl vehnäjauhoja
Lämmitä hiiva kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Lisää hiiva.
Lisää joukkoon kaikki muut ainekset, viimeisenä jauhot. Sekoita
tasaiseksi mutta taikinaa ei tarvitse vaivata.Vehnäjauhojen tarvittava
määrä aina vähän vaihtelee jauhoista riippuen. Taikina saa jäädä kosteaksi.
Kohota taikinaa n. tunti. Taikinan voi myös tehdä edellisenä päivänä ja
kohottaa jääkaapissa. Jaa taikina voideltuihin vuokiin. Itse laitan yleensä
kolmeen kertakäyttöiseen leipävuokaan. Anna kohota vielä 45 min-1tunti.
Paista 160 asteessa 2-2,5 tuntia uunin alatasolla. Loppuvaiheessa päälle
voi laittaa leivinpaperia tai foliota.
Saaristolaisleipä on niin hyvää! Kinkun kans, ai NAM!
VastaaPoistaMinä oon viime vuosina vasta alkanut pikkuhiljaa tykkäämään. Mutta erityisesti graavilohen tai kylmäsavulohen kanssa on tosi hyvää :)
Poista